Batata vada is a famous street food from Maharashtra.
Can be eaten with or without pav. Tastes awesome .. I prepare it at home specially in rainy season .
Ingredients
For the potato filling:
7-8medium size potatoes (boiled, peeled and mashed)
10-12 cloves of garlic (medium size)
1 inch piece of ginger
2-3 green chillies or more (depending on how spicy you want it)
1 tbsp chopped coriander leaves
1/2 tsp turmeric
1/2tsp mustard seeds
8-10 curry leaves
1 1/2 Tbsp oil
salt to taste
For the coating:
1 Cup Gram flour ( not finely ground one)
1 tbsp rice flour
1/4 tsp turmeric
Salt to taste
1 Tbsp hot oil (add to the batter)
Water (as required to make a thick but flowing batter)
Oil for frying
Method:
Boil, peel and mash the potatoes. Add salt and coriander leaves and keep aside.
Coarsely grind ginger garlic n chillies.
In a small pan prepare the tempering for the Vada. Heat some oil in a wok and add mustard seeds and let it splutter. Then add ground ginger, green chillies, garlic paste, curry leaves, turmeric and Take it off the flame and add it to the mashed potato mixture. Mix well and keep aside.
Prepare the batter for coating the Vadas. In a bowl take gramflour n rice flour and add t turmeric and salt (you can add a pinch of black pepper powder too). Then slowly add water to get a thick but flowing batter. Add 1 tbsp hot oil to it and whisk well with the help of a spoon.
Heat oil in a wok. Make balls of the potato mixture and Coat them evenly with the batter and deep fry until they turn golden and crisps. Serve with fried chillies and green garlic chutney. Or take a pav cut it spread green chutney , sweet tamarind chutney and sprinkle dry garlic chutney , place vada and enjoy with hot tea.
Can be eaten with or without pav. Tastes awesome .. I prepare it at home specially in rainy season .
Ingredients
For the potato filling:
7-8medium size potatoes (boiled, peeled and mashed)
10-12 cloves of garlic (medium size)
1 inch piece of ginger
2-3 green chillies or more (depending on how spicy you want it)
1 tbsp chopped coriander leaves
1/2 tsp turmeric
1/2tsp mustard seeds
8-10 curry leaves
1 1/2 Tbsp oil
salt to taste
For the coating:
1 Cup Gram flour ( not finely ground one)
1 tbsp rice flour
1/4 tsp turmeric
Salt to taste
1 Tbsp hot oil (add to the batter)
Water (as required to make a thick but flowing batter)
Oil for frying
Method:
Boil, peel and mash the potatoes. Add salt and coriander leaves and keep aside.
Coarsely grind ginger garlic n chillies.
In a small pan prepare the tempering for the Vada. Heat some oil in a wok and add mustard seeds and let it splutter. Then add ground ginger, green chillies, garlic paste, curry leaves, turmeric and Take it off the flame and add it to the mashed potato mixture. Mix well and keep aside.
Prepare the batter for coating the Vadas. In a bowl take gramflour n rice flour and add t turmeric and salt (you can add a pinch of black pepper powder too). Then slowly add water to get a thick but flowing batter. Add 1 tbsp hot oil to it and whisk well with the help of a spoon.
Heat oil in a wok. Make balls of the potato mixture and Coat them evenly with the batter and deep fry until they turn golden and crisps. Serve with fried chillies and green garlic chutney. Or take a pav cut it spread green chutney , sweet tamarind chutney and sprinkle dry garlic chutney , place vada and enjoy with hot tea.
वडा पाव यह महाराष्ट्र का बेहद प्रसिद्ध स्ट्रीट फूड है
पाव में कुछ चटनी लगाकर उसमें बटाटा वडा दबाकर खाया जाता हैं।
८-१० बटाटा वडा बनाने के लिये
सामग्री
आलू की फिलींग के लिये
७-८ मीडियम साइज़ के आलू (उबालकर , छीलकर मॅश किये हुए )
१०-१२ लहसुन की कलियाँ (मीडियम साइज़ की)
१ इंच टुकड़ा अदरक
२-३ हरी मिर्च (या आप जितना तीखा खाना पसंद करें उस अनुसार )
१ बड़ा चम्मच धनिया पत्ते काटकर
स्वादानुसार नमक
१/२ चम्मच हल्दी पाउडर
१/२ चम्मच राई
८-१० मीठे नीम के पत्ते
१ व १/२ बड़ा चम्मच तेल
बाहरी आवरण के लिये
१ कटोरी दरदरा पीसा बेसन
१ चम्मच चावल का आटा
१/२ छोटा चम्मच हल्दी
स्वादानुसार नमक
१ बड़ा चम्मच गर्म तेल घोल बनने के बाद मोयन के रूप में
तेल आवश्यकतानुसार वडे तलने के लिये.
विधि
मॅश किये हुए आलुओं में नमक और धनिया पत्ती डालकर अच्छे से मिलाएं ।
अब लहसुन, अदरक और हरी मिर्च को दरदरा पीस लें ।
एक छोटी कढ़ाई में तेल गर्म करें उसमें राई तड़कने दें कढ़ी पत्ते व हल्दी डालें फिर अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर कढ़ाई को गैस से हटा दें और इस सारे तड़के को मैश किए आलू पर डालें । इसे अच्छे से आलू में मिक्स कर दें । इस मिश्रण को ८-१० छोटे भागों में बाँटकर गोलाकार दे दे।
अब बाहरी आवरण बनाने के लिए एक बड़े बर्तन में बेसन और चावल का आटा ले उसमें हल्दी और नमक मिलाएं आप चाहें तो एक चुटकी काली मिर्च पाउडर भी डाल सकते हैं।
अब थोड़ा थोड़ा पानी मिलाते हुए गाढ़ा घोल तैयार करें इस घोल में एक बड़ा चम्मच गर्म तेल डालें और अच्छे से फैट ले अब एक बड़ी कढ़ाई में पर्याप्त मात्रा में तेल लेकर गर्म करें।
एक एक करके आलू के गोलों को इस घोल में डुबा कर फिर गर्म तेल में डालें ।
सुनहरा और कुरकुरा होने तक मध्यम आंच पर इसे अच्छे से तल ले। फिर तली हुई हरी मिर्च के साथ या पाव को बीच से आधा काट कर हरी चटनी व मीठी इमली की चटनी लगायें थोड़ी लहसुन की सूखी लाल चटनी छिडके, इस तले हुए बटाटे वडे को कटे पाव के बीच रखें व गरमागरम चाय के साथ आनंद ले.
कोई टिप्पणी नहीं:
एक टिप्पणी भेजें