Rasgulla recipe in English and Hindi language
Ingredients
I have made big sized 8 rasgulle and two rasmalais.
Milk – 1 Litre
Lemon Juice /Vinegar – 1-2 tbsp
powdered sugar 1 tsp
For Sugar Syrup
Sugar –2 cup
Water 4 cups
Rose / Kewra essence few drops
Method
Boil Milk in a pan in medium flame. First add lemon juice/vinegar and stir slowly till milk curdles completely n milk solids float on top ... Switch off flame.
Take a muslin cloth and pour the curdled milk. Drain the whey water. Rinse the chenna very well to remove the taste of lemon. Place a heavy object over the chenna for 5 minutes, or squeeze the chenna with your hands to remove the water. After that Knead the chenna with powdered sugar gently for 10 minutes until a very smooth dough (I used grinder (just for 2 - 3 seconds on pulse mode) to get smooth dough. Divide the dough in 8-10 portion and roll . .. Cracks should not be there...
Take a vessel that has enough space (I have used pressure cooker/pan), as the rasagulla gets doubled in size.
Add sugar and water in it. Sugar will dissolve in water. Soon chashni will start boiling. Now drop paneer balls one by one carefully. Cover it with the lid. Cook covered for 7-10 minutes (if you are using pressure cooker then cook till three whistles), open the lid and just shake the vessel. Cook uncovered for another 5 minutes (if cooker is used then let the pressure subside after that remove the lid and boil again ). Now the rasagullas get doubled in size. Switch off flame, allow it to cool, don’t cover it until it cools or else rasagullas shrink. Then add kewra essence / rose essence to the sugar syrup and shake the vessel.
Delicious yummy and spongy rasagullas are ready..
सामग्री
१ लीटर दूध पनीर बनाने के लिये
२ बड़े चम्मच नींबू का रस या २ बड़े चम्मच पानी में घोला १ चम्मच विनेगर
१ चम्मच पीसी शक्कर
चाशनी बनाने के लिये
२ कटोरी शक्कर
४ कटोरी पानी
कुछ बूँदे रोज़ या केवड़ा इसेंस की
विधी
दूध को उबालने रखें। उबाल आने पर उस उबलते दूध में निंबू का रस धीरे धीरे मिलाये .. दूध फट जायेगा (यदि ना फटे तो विनेगर मिलाये) .
फटे दूध को कपडे से छान ले पानी से धो कर सारा खट्टापन निकाल दे इस पनीर को कपडे में दबाकार सारा पानी निकाल दे . अब इसे एक चम्मच पिसी शक्कर डालकार १० मिनट (मसले या आसान तरीका है मिक्सर में से एक बार सिर्फ १-२ सेकंड पल्स मोड पर घुमा ले।)
अब इसके ८-१० गोले बनाये । उनपर क्रेक्स ना आने इस बात का ध्यान रखें।
एक बड़े बर्तन में (कूकर भी इस्तेमाल कर सकते हैं.) शक्कर और ४ कटोरी पानी ले कर उबाले अब इसमें पनीर के गोले डाले । ढ़क कर ७-८ मिनट पकाये (कूकर हो तो ३ सीटी तक पकाए )फिर ढ़क्कन हटा कर और ५ मिनट उबलने (कूकर हो तो उसका प्रेशर दब जाने दे फिर ढक्कन हटाकर पुन: ५ मिनट उबाले। अब बिना ढके चाशनी में ही रसगुल्ला ठंडा होने दे. फिर इसेंस मिलाकर फ्रीज में रख कर ठंडा करे व परोसे।
Ingredients
I have made big sized 8 rasgulle and two rasmalais.
Milk – 1 Litre
Lemon Juice /Vinegar – 1-2 tbsp
powdered sugar 1 tsp
For Sugar Syrup
Sugar –2 cup
Water 4 cups
Rose / Kewra essence few drops
Method
Boil Milk in a pan in medium flame. First add lemon juice/vinegar and stir slowly till milk curdles completely n milk solids float on top ... Switch off flame.
Take a muslin cloth and pour the curdled milk. Drain the whey water. Rinse the chenna very well to remove the taste of lemon. Place a heavy object over the chenna for 5 minutes, or squeeze the chenna with your hands to remove the water. After that Knead the chenna with powdered sugar gently for 10 minutes until a very smooth dough (I used grinder (just for 2 - 3 seconds on pulse mode) to get smooth dough. Divide the dough in 8-10 portion and roll . .. Cracks should not be there...
Take a vessel that has enough space (I have used pressure cooker/pan), as the rasagulla gets doubled in size.
Add sugar and water in it. Sugar will dissolve in water. Soon chashni will start boiling. Now drop paneer balls one by one carefully. Cover it with the lid. Cook covered for 7-10 minutes (if you are using pressure cooker then cook till three whistles), open the lid and just shake the vessel. Cook uncovered for another 5 minutes (if cooker is used then let the pressure subside after that remove the lid and boil again ). Now the rasagullas get doubled in size. Switch off flame, allow it to cool, don’t cover it until it cools or else rasagullas shrink. Then add kewra essence / rose essence to the sugar syrup and shake the vessel.
Delicious yummy and spongy rasagullas are ready..
सामग्री
१ लीटर दूध पनीर बनाने के लिये
२ बड़े चम्मच नींबू का रस या २ बड़े चम्मच पानी में घोला १ चम्मच विनेगर
१ चम्मच पीसी शक्कर
चाशनी बनाने के लिये
२ कटोरी शक्कर
४ कटोरी पानी
कुछ बूँदे रोज़ या केवड़ा इसेंस की
विधी
दूध को उबालने रखें। उबाल आने पर उस उबलते दूध में निंबू का रस धीरे धीरे मिलाये .. दूध फट जायेगा (यदि ना फटे तो विनेगर मिलाये) .
फटे दूध को कपडे से छान ले पानी से धो कर सारा खट्टापन निकाल दे इस पनीर को कपडे में दबाकार सारा पानी निकाल दे . अब इसे एक चम्मच पिसी शक्कर डालकार १० मिनट (मसले या आसान तरीका है मिक्सर में से एक बार सिर्फ १-२ सेकंड पल्स मोड पर घुमा ले।)
अब इसके ८-१० गोले बनाये । उनपर क्रेक्स ना आने इस बात का ध्यान रखें।
एक बड़े बर्तन में (कूकर भी इस्तेमाल कर सकते हैं.) शक्कर और ४ कटोरी पानी ले कर उबाले अब इसमें पनीर के गोले डाले । ढ़क कर ७-८ मिनट पकाये (कूकर हो तो ३ सीटी तक पकाए )फिर ढ़क्कन हटा कर और ५ मिनट उबलने (कूकर हो तो उसका प्रेशर दब जाने दे फिर ढक्कन हटाकर पुन: ५ मिनट उबाले। अब बिना ढके चाशनी में ही रसगुल्ला ठंडा होने दे. फिर इसेंस मिलाकर फ्रीज में रख कर ठंडा करे व परोसे।
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