Ingredients
4 cup bafala aata/coarsely ground wheat flour(gheu ka mota atta
Pinch of salt
3 tablespoon of ghee for kneading the dough
3 cup sugar or as u like
Ghee / refined oil for deep frying
1 cup ghee to make ladoo
12-13 cardamom
Nuts n raisins
Mathod
Take coarsely ground wheat flour add pinch of salt , 3 tablespoon of warm ghee to it. Mix it and make stiff dough using water.Make muthiyas of this dough and deep fry all the muthiyas to golden brown colour on medium flame.Now take 2-3 muthiyas at a time, break them into pieces. grind it into fine powder or churma , repeat this procedure and make churma of all muthiyas in grinder .Now take sugar and cardamom seeds in a mixer jar and grind I into fine powder.Add this sugar cardamom powder in churma.Now add nuts n raisins to it.Heat 1 cup of ghee and add it in churma mixure.
mix the mixture and make laddoos of this churma mixture.
चुरमा लड्डू
सामग्री
मोटा पीसा गेहूँ का आटा ४ कटोरी
घी 3 बड़े चम्मच
एक चुटकी नमक
तलने के लिए तेल या घी
लड्डू बनाने के लिए एक कप शुद्ध घी
शक्कर ३ कटोरी ..कम या ज्यादा स्वादानुसार
हरी इलायची १२-१३
आपकी पसंद अनुसार सूखे मेवे बारीक काटकर
विधि
गेहूं के आटे में तीन बड़े चम्मच घी और नमक डालकर अच्छे से मिलाएं। पानी डालते हुए सख्त आटा गूथ कर तैयार कर ले।
एक कढ़ाई में घी या तेल गर्म करने के लिए रखें इसमें तैयार आटे के छोटे-छोटे ३-४ मुठिए बनाकर सुनहरा होने तक तल लें ।
इसी तरह सारी मुठिया तल ले। अब एकबार में २-३ मुठियों को तोड़कर ग्राइंडर में बारीक पीस ले।
इसी तरह सारे मुठियों को पीस कर इस पाउडर को आटे के छलनी से छान लें ताकि यदि कोई बड़ा टुकड़ा बाकी रहे तो वह अलग निकल जाए ।
अब ग्राइंडर में ही शक्कर और इलायची के दानों को बारीक पीस लें ।
अब एक बड़े बर्तन में पिसा हुआ मुठियों के पावडर को, शक्कर को और घी को डालकर आपकी पसंद अनुसार काजू, बादाम व किशमिश काटकर डालें । अच्छे से मसलकर मिलाएं।
अब इस मिश्रण से छोटे-छोटे लड्डू बना ले आपके चुरमा लड्डू तैयार है ।
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