रविवार, 8 अक्टूबर 2017

Rice Dumpling (Chinese flavoured )




It is stuffed rice dumpling and a fusion recipe. I am a Maharashtrian and make 'Ukadi che modak' to offer naivaidya to lord Ganesha. I have created a different version of that with sautéed veggies(Chinese flavoured ).

Preparation time 10 minute
Cooking time 1 hour.
servings 8

Ingredients
For outer covering
Rice flour 1 medium cup
water 1 & 1/4 medium cup
1 teaspoon oil
salt 1/6 teaspoon

For stuffing
Cabbage 3 tablespoonful
Carrot grated 1 tablespoonful
Corn kernels 1 tablespoonful
Capsicum finely chopped 1 teaspoonful
Garlic cloves 2-3 (finely chopped)
Pepper powder 1/6 teaspoon
Oil 2 teaspoon
Soy sauce 2 teaspoon
For dressing
Butter 2 tablespoon
Chopped garlic 1 teaspoon
Chopped coriander leaves 1 teaspoon .

For outer covering Boil water in a wok.  Add salt and oil in it.
 Add rice flour to the boiling water with continuous stirring . Cook covered for a minute or two on low heat. remove from heat and let it cool. Meanwhile make stuffing.

for that heat oil in a pan, add chopped garlic and all veggies . sauté and add soy sauce , pepper powder and two three pinches of salt (soy sauce contain salt). Stir , mix all the ingredients well and transfer in to a plate to cool.



Mash and knead steamed rice flour to a soft dough. Take a small amount of dough in a wet hand flatten and make a disc shape. Place 3/4 teaspoon of the filling in it, then close the flattened disc carefully and give a round ball structure .



Keep the ball on a lightly oiled plate. Repeat the process with remaining dough and filling.
Now ready the steamer for cooking these balls. Before placing the balls place banana leaf/ butter paper in steamer plate grease it with oil.
Steam them for 10 minutes.
Meanwhile prepare dressing
Heat butter in a pan add chopped garlic and coriander leaves.
transfer it to a bowl.



Now carefully remove dumplings (Steamed balls) from steamer transfer these dumplings to serving plate drizzle/brush each dumpling with dessing and serve immediately .









गुरुवार, 5 अक्टूबर 2017

Mung Dal Halwa / Sheera




मेरी माँ की रेसिपी जो मेरे पूरे परिवार में सभी को बेहद पसंद हैं।

मूँग दाल (बिना छिलके वाली ) १ पाव
शक्कर १/२  किलो (पसंद के अनुसार कम या ज्यादा करे )
शुद्ध घी २५० ग्राम
मावा १५० ग्राम
दूध १२० मिलीलीटर
पिसी इलायची
काजू बादाम किशामिश
केसर

रात में दाल को धोकर भीगो दे . सुबह दाल को दरदरा पीसे । एक कढ़ाई में मावा हल्का भून कर अलग रख दे।  एक मोटे पैंदे कि कढाई में घी  और दाल को डालकर धीमी आँच पर तब तक सेके जब तक कि उसका रंग गुलाबी ना हो जाये । इसमे भूना हुआ मावा मिलाये . दूध डालकर अच्छे से हिलाकर ढक दे .. एक भाप आने पर गैस बंद करे ।
इस स्थिति में यह ध्यान देने वाली बात है कि भुनी हुई दाल में गुठली नहीं होनी चाहिए आपको यदि दाल में गुठली महसूस हो तो उसे फिर से( गरम ही) मिक्सर में हल्का सा ( सिर्फ १-२ सेकंड के लिए ) घुमा ले । दाल फिर से दानेदार हो जाएगी ।



अब दूसरे बर्तन में शक्कर कि चाशनी बनाये केसर मिलाए .. चाशनी ज़लेबी कि चाशनी के समान होनी चाहिये (बिना तार वाली भी चलेगी) .. इस चाशनी में भूनी दाल डालकर 2-3 मि  धीमी आँच पर हिलाते रहिये .. पिसी इलायची मिलाईये ..बुलबुले आने लगे तब गैस बंद कीजिये सुखे मेवे से सजाकर पेश कीजिये ।




* चाशनी में डालने से पहले यदि  द‍ाल खिली खिली ना हो तो उसे मिक्सर में पल्स पर दो या तीन बार घुमाकर फिर चाशनी में डालें ।
* केसर व इलायची अलग-अलग डालने के बजाए  केसर व इलायची का  सिरप भी इस्तेमाल कर सकते हैं ।
*आप चाहे तो इस गरम हलवे को परोसते समय ऊपर से दो चम्मच शुद्ध घी डाल सकते हैं 

बुधवार, 4 अक्टूबर 2017

Chiwada






Chiwda is all time favourite tea time / evening munching in my family .  Specially i make it on the occasion of diwali too.  It is a healthy option for 'Bachcho ki chhoti chhoti bhookh ' 😊
I have learned this recipe from my grandmother .. remembering those lovely days.


Ingredients
Patala poha 1/4 kg (Thin flattened rice)
Handful Dane ( groundnuts)
Handful dalya ( roasted chana)
Handful sliced dry coconut
Clarified butter/ Ghee 1 tbsp
Oil  2 tbsp
Til (sesame seeds) 1 tsp
Jeera ( cumin seeds) 1 tsp
Rai (mustard seeds)  1 tsp
Curry leaves
Dry red chillies 2
Turmeric pd
Salt as per taste
Powdered sugar 1 tsp

Keep poha in direct sunlight for 2 hrs.
In a pan roast poha with ghee till crisp

Dry roast dane n dalya
keep all other ingredients ready

Heat oil  add rai, jeera, sesame seeds,  curry leaves , chillies and roasted groundnut  , dalya and sliced cocoanut  one by one.

Add turmeric , poha and salt
Mix it well.
Now turn off flame... and after two three minutes add 1tsp sugar (powered )
Chiwada is ready😊😊😊
Let it cool at room temperature  then store it in an airtight container. Have it any time...Enjoy☺☺

Stuffed Capsicum

We can make capsicum by using different stuffings. usually it is prepared with stuffing potatoes. Here i have stuffed it with unique stuffing made of split bengal gram. It tastes amazing .


preparation time 4 hours
cooking time 30 minutes
serves 3

ingredients
Capsicum 6-7 small size
Split Bengal gram 100 grams
Fennel seeds 1/2 teaspoon
Mustard seeds 1/2 teaspoon
Cumin  1/2 teaspoon
Red chilly powder 1/2 teaspoon
Turmeric powder 1/4 teaspoon
Garam masala 1/4 teaspoon
Lemon juice 1 tablespoon
Sugar 1 teaspoon (optional )
Salt to taste
Oil 3 tablespoons
Butter 3 tablespoon
Coriander leaves to garnish

Steps
Soak split bengal gram (chana dal) for 3 to 4 hours
Drain water and grind dal coarsely with salt, fennel seeds,  red chilly powder and turmeric powder   but without adding water. (If you are adding sugar then it should be added while grinding )


Heat oil in a wok add mustard seeds and cumin. let them splutter .  Add ground mixture .
Add salt and garam masala and mix well.
Cook covered for three to four minutes.
Transfer this cooked dal into a plate and squeeze lemon juice.


Take washed capsicum and cut it's top. Carefully remove seeds.
Brush some melted butter inside all capsicums


.
Fill capsicums with cooked dal .
Brush some melted butter outside the capsicums too.


Preheat oven at 200 degree C .
Bake these stuffed capsicums for 15 to 20 minute or till tender.
Garnish with coriander leaves.


* You can bake/cook in a pan too. If you like grated cheese can be added to stuffing.



मंगलवार, 3 अक्टूबर 2017

Bottle Gourd Cutlet /Lauki ki Tikki

 Yummy, healthy, nutritious , tasty bottle gourd cutlets made using gram flour , rice flour and few masale. No one can say no to these yummy and healthy cutlets .




for 7-8 cutlets
Bottle gourd 250 grams (grated and squeezed should be  1 cup) Gram flour 1 tablespoon
Rice flour 1 tablespoon
Corn starch 1 teaspoon ( heaped )
Bread crumb 2 teaspoon
Coarsely ground peanut powder 1 tablespoon (heaped )
Carom seeds 1/2 teaspoon
Red chilly powder 1/2 teaspoon (or as hot u like)
Turmeric powder 1/2 teaspoon
Cumin-coriander powder 1/2 teaspoon
Grated ginger 1/2 teaspoon
Finely chopped green chilli 1
Salt to taste
Semolina 1 & 1/2 tablespoon
Oil 2 teaspoon + Oil for pan frying cutlets .

First of all grate bottle gourd and squeeze it tightly to remove all juice. this juice can be used in making dal or paratha or any soup or curry.

Take squeezed grated bottle gourd in a deep bowl. Add all ingredients one by one except semolina and oil for pan frying


Mix it well. It should be of binding consistency (if not or loose add  little  more gram flour and peanut powder )


Take a small portion from the dough round and flatten it. In a plate sprinkle semolina . now put flattened cutlet on semolina and slightly press it . Turn upside down and again press it. Like this way get all cutlets ready .


In a nonstick pan drizzle little oil and roast cutlets from both the sides on low to medium heat (4-5 at a time) till golden brown and crisp. Serve with ketchup.



Milk Chikki / Kunda




दूध की बनी चिक्की जिसे कुछ लोग कुंदा जो कि बेलगाँव की प्रसिद्ध मिठाई हैं से मिलता जुलता मान सकते हैं। मेरी ये रेसिपी पारंपरिक कुंदा बनाने की नहीं हैं मैनें मेरे घर के लोगो कि पसंद के अनुसार इसे बनाया हैं।  जो भी इसे खाता हैं इसके स्वाद का दिवाना हो जाता हैं। आप भी बनाकर देखिये अौर बताइए कैसा लगा🙂


१ लीटर फुल क्रिम वाला दूध
१ चम्मच केसर इलायची सिरप
१ बड़ा चम्मच ताज़ा दही
१०० ग्राम शक्कर
२ बड़े चम्मच घी
१ बड़ा चम्मच कच्चा गोंद (मोटा ही)
सजावट के लिये काजू बादाम ।

एक मोटे पेंदे की कढ़ाई में दूध को मीडियम आँच पर उबालने के लिये रखें। बीच बीच में हिलाते रहें  ताकि वो नीचे पेंदे में लगे या जले नहीं। इस दूध को वह अपनी मात्रा का एक तिहाई रह जाये तब तक उबालना हैं।


अब जब जब दूध अच्छे से गाढ़ा हो जाये तो उसमें केसर इलायची सिरप डालकर हिलाते रहे।

एक चम्मच दही डालकर अच्छे से मिलाये । दुसरे कढ़ाई में घी गर्म करें। आँच धीमी करके उसमें गोंद डालकर लगातार चलते रहे । एक मिनट के अंदर ही वो फूल जायेगा।


इसे निकालकर अलग रखें।  बचें हुए घी में शक्कर डालकर हिलाते रहे।  दो तीन मिनट में शक्कर पिघलने लगेगी ..

उसे पूरी पिघलने के बाद एक मिनट और पकाए ताकि उसका रंग बेहतरीन ब्राउन हो जाये (कॅरमलाइज़) ।

 इस पिघली शक्कर को सावधानी से गाढ़े दूध में मिला दे। उठने वाले गर्म बुलबुले हाथों में ना लगे।

लगातार हिलाते रहे अन्यथा उसमें शक्कर के जमने का अंदेशा रहेगा। कुछ अौर मिनट पकाए तब तक जब तक कि वो कढ़ाई को ना छोड़ने लगे।

इसमें तला/फूला गोंद डालकर मिलाये । अब इसे किसी सूखी घी लगी थाली में निकालकर बादाम काजू से सजाये ।


ठंडा होने दे  फिर मनचाहे आकार में काटे व आनंद ले।






रविवार, 1 अक्टूबर 2017

Milk Powder cupcakes



१ कटोरी मैदा मीडियम आकार
१/२ कटोरी दानेदार शक्कर
१/२ कटोरी मिल्क पाउडर
१/२ कटोरी दूध + ૪ बड़े चम्मच
१/३ कटोरी + १ बड़ा चम्मच  घी
१/૪ छोटा चम्मच सोडा
१/८ छोटा चम्मच बेकिंग पाउडर
१/२ चम्मच मिक्स फ्रूट एसेंस
१ कटोरी चॉकलेट स्लॅब टुकड़े
सजावट के लिये अनार के कुछ दाने

१/२ कटोरी दूध को उबाल ले। उसमें शक्कर डालकर हिलाते रहें जब तक के वो पूरी घुल ना जाये
घी को पिघलाकर दूध में डालें ।

इसे ठंडा होने  दे तब तक मिल्क पाउडर को थोड़े से दूध(૪ चम्मच ) में घोलकर पेस्ट बना ले।
मैदा , सोडा व बेकिंग पाउडर को दो तीन बार छलनी से छान ले।
अब दूध शक्कर के मिश्रण में मिल्क पाउडर का पेस्ट मिलाये । छानकर रखा मैदा हल्के हाथों से मिलाये (फेटे नहीं )
ओवेन को १८० डिग्री पर ५ मिनट प्रिहीट करें। घोल को चिकने किये कप केक मोल्ड्स में डालकर १५ से २० मिनट के लिये बेक करें।


बाहर निकालकर ठंडा होने दे।



डबल बॉयलर विधि से चॉकलेट स्लॅब को पिघला कर कप केक्स पर फैलाए। अनार के द‍ानो से सजाकर पेश करें।