शुक्रवार, 8 सितंबर 2017

Stir Fried Sprout Mung


Start your day with Stir fried mung . Mung is very healthy option for breakfast .  Sprouted mung is rich in nutrients , high source of proteins. Here is my easy and simple recipe of stir fried mung which will be ready in no time.


for 4 servings
100 grams mung/3 cups Moong Sprouts
1 Onion finely chopped
1/2 tsp Ginger grated
5-6 garlic cloves finally chopped
1/2 tsp garam masala
1tsp coriander pd
1/2 tsp red chilli pd n turmeric pd each
Salt to taste
1/2tsp cumin seeds
Pinch of hing(asafoetida)
Small piece of jaggery(optional)
Oil 1 tbsp

Direction
Soak mung overnight .  In the morning rinse it and keep it in a casserole. close the lid. After 6-7 hours (depends upon weather ) you will get nice sprouted mung.

Heat oil in a pan add cumin seeds, hing, ginger n garlic sauté till the raw aroma goes away.
Add chopped onion sauté till the onion translucent.
Add all dry masale spices jaggery and salt.
Saute and add rinsed moong sprouts.. sauté for two minuts and it is ready to serve. transfer into bowl and garnish as you like.


मंगलवार, 5 सितंबर 2017

Onion Tomato Chutney

#Onion_Tomato_Chutney
Very easy and quick recipe of chutney from south Indian cuisines
Tastes yummy with any type of dosa & Uttappam



Ingredients
Onion 1
Tomato 2
Garlic cloves 3-4
 Oil 1 tsp
Mustard seeds few
Asafoetida/Hing a pinch
Dry Red chillies 2-3
Salt to taste

Method
Cut onion and tomatoes in big pieces.  Heat oil in a pan add mustard seeds , garlic and hing. Then add red chillies and onion. sauté for a minute or two .  Add salt and tomatoes .  cook till raw smell goes away .  Remove from heat and Let it .  Grind to paste without adding water. .It is ready.
*You can temper it with little oil and mustard seeds/cumin seeds.

सोमवार, 4 सितंबर 2017

Sabudana Thalipeeth /Tapioca Pancake


Sabudana Thaleepith



Thalipeeth is a special Maharashtrian, savoury multigrain pancake but here i made thalipeeth by using sabudana/tapioca and few vegetables
Sabudana/sago/tapioca  is generally used in fasting preparations..but this thalipeeth is not for fasting.  Easy and yummy dish you can prepare for breakfast and for kid's tiffin too.

for 4 thalipeeth

2 medium cups soaked sago
1 potato boiled
1 carrot grated
2 tablespoon cucumber grated
2 tablespoon bottle gourd (dudhi/lauki) grated
Green chillies chopped as per taste
2 tablespoon coriander leaves chopped
1 teaspoon sugar( optional )
salt to taste
3-4 teaspoons oil for pan frying thalipeeth

*Properly 3-4 hours soaked sabudana in sufficient water is must in this preparation .(Just like we soak it for sabudana khichdi)

Take sabudana in a deep bowl grated carrot , bottle gourd .
mash the boil potato and add to it.

Squeeze grated cucumber and add to it.

Add all ingredients one by one except oil.


Mix well. It should be in bind consistency . If you feel it is not you can add little rice flour to it. (*No need to add water. )
Dough should not be too soft or too hard
Make 4 medium sized round balls from dough


To flatten each ball  put it between 2 plastic sheets and carefully roll it
*U can apply lil oil on plastic sheet  to avoid d dough to stick
Heat 1 tsp oil in  nonstick tawa and place the Thalipeeth on tawa with the help of palm after removing plastic sheet(Do it carefully otherwise it will break)
Drizzle a little oil
Cook approximately for 2 mins on medium heat on either sides.
It is ready to serve.

*You can add little chat masala and squeeze little lemon too while mixing ingredients.


रविवार, 3 सितंबर 2017

Pizza Muffins

पिज़्ज़ा मफ़िन्स (लेफ्टोवर ब्रेड स्लाइस से)

ताजी मुलायम ब्रेड खाना सबको अच्छा लगता हैं परंतु जैसे ही वो एक दो दिन बासी हो जाती हैं सब उसे खाने में आनाकानी करने लगते हैं। यदि उस ब्रेड को पिज़्ज़ा मफ़िन्स बनाकर पेश करें तो तारीफ पाएँगे । इसे आप बच्चों के टिफ़ीन में भी दे सकते हैं। सारे मफ़िन्स चट खत्म हो जायेंगे ।



૪ मफ़िन्स बनाने के लिये
सामग्री
२ ब्रेड के स्लाइस
१ बड़ा चम्मच अमूल चीज़ घिसकर
१ बड़ा चम्मच मैदा /बारीक रवा
१ बड़ा चम्मच गाजर घिसकर
१ बड़ा चम्मच ताज़े मक्के के दाने
१ बड़ा चम्मच शिमला मिर्च बारीक काटकर
१ बड़ा चम्मच मक्खन पिघला हुआ
१ छोटा चम्मच पिज़्ज़ा मिक्स
१ चम्मच दही
१ चुटकी सोडा
१ चुटकी बेकिंग पाउडर
स्वादानुसार नमक
पानी आवश्यकतानुसार
सजाने के लिये
१ चीज़ स्लाइस (चार चौकोर टुकड़ों में काटकर )
कुछ टुकड़े शिमला मिर्च के
विधि
ब्रेड को टुकड़े कर के मिक्सर में से घुमा ले। उनका आसानी से चूरा हो जायेंगे ।
उसे एक बड़े बर्तन में लेकर  उसमें सारी सामग्री घिसकर चीज़ , गाजर, शिमला मिर्च , पिज़्ज़ा मिक्स, मक्खन , दही, नमक, सोडा व बेकिंग पाउडर मिलाये ।
आवश्यकतानुसार धीरे धीरे पानी डालकर एकदम गाढ़ा घोल तैयार करें। (केक के घोल से भी गाढ़ा )




ओवेन को २०० डिग्री पर प्रिहीट करें।
मफ़िन ट्रे को चिकना करें। उसमें किनारे तक ये घोल भरें ।


२० मिनट तक के लिये मफ़िन्स बेक करें। अब ट्रे बाहर निकालकर मफ़िन्स पर चीज़ के टुकड़े व शिमला मिर्च के टुकड़ों को रखें।
पुनः ८ से १० मिनट के लिये बेक करें।
तैयार है आपके पिज़्ज़ा मफ़िन्स ।

 चाहे तो पिज़्ज़ा सॉस के साथ खायें या वैसे ही। पसंद आना तो लाज़मी हैं।

शनिवार, 2 सितंबर 2017

Rice Balls Curry

राइस बॉल्स करी

हमारे वेदों-पुराणों  में 'अन्न हे पूर्णब्रह्म' कहा गया हैं। अन्न का एक भी दाना व्यर्थ नहीं जाना चाहिए। परंतु यदि अन्न बच जाये तो क्या किया जाये?? या तो उसे जस का तस उपयोग में ले या उससे कोई नयी स्वादिष्ट डिश बनाए जिससे उस अन्न के बासी होने का अनुमान ही लगा पाना मुश्किल हो। उसी विचार से मैनें ये राइस बॉल्स करी बनाने का सोचा। इसका विचार मुझे अण्डा करी से आया जो बच्चे, बड़े  सभी बहुत चाव से खाते  हैं। तो अगली बार यदि चावल बच जाये तो परेशान ना हो। इस रेसिपी को याद कर ले।




राइस बॉल्स बनाने के लिये
२ कप तैयार चावल (पके हुए )
१ चम्मच पिरी पिरी मसाला /कांदा लहसुन मसाला
१ बड़ा चम्मच मक्खन पिघला कर
नमक आवश्यकतानुसार (चावल पकाते वक्त नमक डाला हो तो ध्यान रखें )

करी बनाने के लिये
३-૪ बड़े चम्मच तेल
२ बड़े चम्मच सूखा नारियल घिसा हुआ
१ मध्यम आकार का प्याज  काटकर
१ बड़ा चम्मच खसखस
कुछ हरा धनिया के पत्ते
२ बड़ी लहसुन की कलियाँ
१ छोटा सा टुकड़ा अदरक
१ छोटा चम्मच जीरा
१/२ चम्मच काश्मीर लाल मिर्च पाउडर
१/२ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
२ छोटे चम्मच धनिया पाउडर
१ छोटा चम्मच मालवणी मसाला/ गरम मसाला
स्वादानुसार नमक

यदि आपके यहाँ चावल ज्यादा खिला हुआ बनता है तो उसमें १ चम्मच चावल का आटा व १-२ चम्मच पानी डालकर उसे हाथों से मसल ले। (मेरे यहाँ थोड़ा नर्म चावल ही बनता हैं। इसलिये ये करने की आवश्यकता नहीं होती)
चावल में मक्खन, नमक व मसाला डालकर अच्छे से मॅश कर ले। इसके छोटे छोटे बॉल्स बनाकर रख लें। (अाप इन्हें तल कर भी उपयोग में ले सकते हैं। )



सूखे घिसे नारियल को धीमी आँच पर हल्का  ब्राउन होने तक भुने ।
खसखस को भी भुने ।
प्याज , नारियल , खसखस , हरा धनिया , अदरक , लहसुन को मिक्सर में घुमाकर पेस्ट बना ले।


कढ़ाई में तेल गर्म करें। उसमें नारियल प्याज का पेस्ट डालकर अच्छे से धीमी आँच पर तब तक भुने जब तक कि वो तेल ना छोडने लगे। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर , हल्दी पाउडर , धनिया पाउडर , मालवणी मसाला व नमक मिलाये ।
करीबन आधा लीटर पानी डालकर अच्छे से उबलने दे। इसमें राइस बॉल्स डालकर पुनः दो तीन मिनट तक उबाले। धनिया पत्ते के साथ सजाकर परोसे।



*अाप इसे वैसे भी खा सकते हैं अौर चपाती के साथ भी. बहुत स्वादिष्ट लगता हैं।

Mung Stuffed Appe

कुछ बच जाये या बासी खाना पडे़ ये कोई नहीं चाहता । परंतु कभी ना कभी हर किसी को इस परिस्थिति का सामना करना ही पड़ता हैं।   मैनें ये मूंग स्टफ्ड आप्पे बची हुई ब्रेड से बनाए हैं। इसे बच्चों को टिफीन में भी दे सकते हैं या आप नाश्ते में भी खा सकते हैं।



૪ ब्रेड के स्लाइस
३ बड़े चम्मच रवा
१ बड़ा चम्मच चावल का आटा
२ बड़े चम्मच दही
१ बड़ा चम्मच तेल
स्वादानुसार नमक
१ चुटकी काली मिर्च पाउडर
१ चुटकी सोडा
आवश्यकतानुसार पानी

भरावन के लिये
१ चम्मच तेल
१ कटोरी अंकुरित मूंग
१ प्याज बारीक काटकर
२ लहसुन की कलियाँ बारीक काटकर
१/૪ चम्मच लाल मिर्च पाउडर
१/૪ चम्मच हल्दी पाउडर
१/૪ चम्मच गरम मसाला
स्वादानुसार नमक।
कुछ बूंदें तेल की आप्पे पात्र को चिकना करने के लिये।

ब्रेड के टुकड़े कर के उन्हें मिक्सर में से घुमा ले व चूरा तैयार कर ले।


इसमें चावल का आटा, रवा, काली मिर्च पाउडर, नमक व सोडा मिलाये। दही व थोड़ा पानी डालकर गाढ़ा घोल बनाए  व ढक कर १० मिनट के लिये रखें।


 इसी बीच कढ़ाई में तेल गर्म करें। उसमें लहसुन डालें । प्याज डालकर २ मिनट सौटे करें। अंकुरित मूंग व मसाले व नमक डालकर दो तीन मिनट अौर सौटे करें। फिर प्लेट में निकालकर रख दे।


आप्पे पात्र को तेल लगाकर चिकना करे। धीमी आँच पर रखें। हर खाँचे में आधा आधा चम्मच ब्रेड वाला घोल डालें । उसपर अंकुरित मूंग रखकर हल्के हाथों से दबाए ताकि वे घोल में धस जाये।


 पुनः आधा आधा चम्मच ब्रेड का घोल  डालकर ढक कर तीन चार मिनट तक पकाए ।


 सावधानी से आप्पे पलटे व अब दो तीन मिनट बिना  ढके पकाए ।


चटनी या केचप के साथ परोसे या वैसे ही इनका आनंद ले बहुत स्वादिष्ट लगेंगे ।

शुक्रवार, 1 सितंबर 2017

Bun with Honey Delight

A perfect and easy dessert, combination of honey and milk with BUN.



Sweet Bun 1
whipping cream 1/2 cup
Milk 1 litre
Honey 4 tablespoons Chocolate sauce /syrup
Tutty Fruity to decorate

In a heavy bottom pan boil milk with occasional stirring to prevent from burning.
Boil it and reduce till one forth of it's original quantity
remove from heat and let it cool.
After cooling add honey to it and blend it with the help of hand blender so that no lums/malai will remain.
and refrigerate for 2 hours.
whipp the cream till peaks formed


Slice the bun from the middle
Spread whipped cream and close it.



pour reduced milk over it.
drizzle chocolate sauce and honey.
sprinkle tutti fruity and serve.

*Honey is healthier and tastes aweome with milk.. but if you want you can use ground sugar too as per taste.