Traditional shakkarpare with different shape
I love to experiment. Few days back i did see a video and learned how to make lovely flower from a dough. Used that procedure and made flower shaped shakkarpare. Hope you will like it.
1 cup milk
1 cup sugar
2 cup all purpose flour (maida)
2 cups wheat flour
3/4 cup melted ghee
A pinch of salt (optional )
Clarified butter (ghee) / Oil for frying
Add sugar in luck warm milk . Stir till it dissolves completely . Add melted ghee n whisk it well . Add pinch of salt , 2 cups maida and wheat flour (qty as required) enough for making a stiff dough.. (Approximately 2 cups required)
Cover the dough and rest for 10 mins.. Take a portion and roll into medium thin chapati. If dusting required use maida.
Cut into small circles. Make cut on each circle's edges (refer pic) prick with fork and join to make petal of flower . (see picture ) In place of flower shape.. You can cut square/diagonally too . . Heat oil in a wok..when oil is hot reduce flame to low add these flowers into oil and deep fry until it turns brown. Remove from oil , allow to cool completely and then store in airtight container.
Initially while taking out it will not be firm later after cooling it will be crisp...
वैसे तो हर किसी के घर में शक्करपारे बनते ही है परंतु इसे बनाने की विधि अलग-अलग होती है । मेरी मां से सीखें शक्करपारे बनाने की विधि शेयर कर रही हूं जिसे मैंने फूल का अाकार दिया है । आप चाहे तो इसे हमेशा की तरह चौकोर या डायमंड शेप में बना सकते हैं ।
सामग्री
दूध एक कटोरी
शक्कर एक कटोरी
मैदा दो कटोरी
आटा दो कटोरी
पिघला हुआ घी तीन चौथाई कटोरी
नमक एक चुटकी
तेल या घी तलने के लिये
विधि
दूध को गुनगुना गर्म कर लीजिए व इसमें शक्कर मिलाएं ।
इसे हिलाते रहे ताकि शक्कर पूरी तरह से इस में घुल जाए (इसके लिए आप एक कटोरी मोटी शक्कर लेकर उसे पहले पीस भी सकते हैं फिर दूध में मिलाए तो समय की। बचत होगी)
इसमें पिघला हुआ घी डाले व कुछ देर फेंटे।
इसमें एक चुटकी नमक व धीरे धीरे गुथते हुए मैदा और आटा मिलाते जाए ।
करीबन 2 कटोरी आटा और दो कटोरी मैदा इस में समा जाएगा (आप चाहे तो इसे पूरे आटे का अथवा पूरे मैदे का भी बना सकते हैं )
इस आटे को थोड़ी देर के लिए ढककर रख दे ।
चाहे तो इसे बेलकर चौकोर आकार में काटकर घी अथवा तेल में सुनहरा होने तक तल ले
या फिर ऊपर दिखाएं चित्र के अनुसार फूल का आकार देकर सुनहरा तले।
यह ठंडे होने के बाद अच्छे क्रिस्प हो जाएंगे ।
Enjoy munching😊😊
Nice recipe
जवाब देंहटाएंThank you Priyanka
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